The Blog


Diferența dintre arabica și robusta

Care dintre cele 2 specii de cafea conține de două ori mai multă cofeina ?

6 diferențe majore între arabica și robusta

Arabica

Planta de cafea este un arbust veșnic verde, clasificat sub genul Coffea, și parte din familia botanică Rubiaceae. Există mai multe specii de cafea, cea mai bună calitate fiind Arabica, care reprezintă astăzi 59% din producția de cafea din lume.

Arabica provine din zonele înalte ale Etiopiei. Este sensibiă la condiții fierbinți și umede și crește la altitudini chiar si de 2000-2500 metri.

Aceasta este cultivată la altitudini mari si este asociată cu apariția unor caracteristici de calitate superioară în timpul prăjirii.

America de Sud este cel mai mare exportator de cafea arabica din lume, primele locuri fiind ocupate de Brazilia si Columbia

Mai jos puteti privi o imagine unde se vad plantatiile de arabica in Columbia.

 

Robusta

Robusta își are originea în Africa Centrală și de Vest sub-sahariană.  Este ușor de întreținut, are un randament mai mare, are aproape dublul cantității de cofeină și mai mulți antioxidanți și este mai puțin susceptibil de boli decât arabica coffea.

Aceasta reprezintă aproximativ 40% din producția globală de cafea

Cel mai mare exportator de robusta este Vietnam-ul.

O plantatie de robusta in Vietnam, Dalat, se vede in fotografia de mai jos.

Diferența dintre arabica și robusta

1. Gustul

Probabil cea mai evidentă diferență dintre cafeaua  Arabica și Robusta este gustul.

Arabica și Robusta sunt cultivate în mod diferit, ceea ce are ca rezultat profiluri de gust radical diferite.

Robusta este deseori cu gust de “pamant” sau “cauciuc” mergand usor spre gustul “alunelor”. Arabica, pe de altă parte, are o gamă largă de profile de aromă, fiecare dintre ele avand o paleta larga de gusturi.

De la arome florale, dulce, caramel, citric, cremoasa ,lemon grass, citricitate echilibrata pana la Lime echilibrat, parfum limoncilo, cacao, agreabila si delicata.

2. Cofeina

Care credeți că are mai multă cofeină? 

În mod surprinzător, majoritatea oamenilor ar spune Arabica, dar cafeaua Robusta are de fapt un conținut mult mai mare de cofeină.

Robusta este folosită destul de frecvent în cafeaua instant și ca aditiv de amestec pentru a ajuta la un anumit amestec de cafea, un “jolt” suplimentar.

De fapt, Robusta are aproximativ 2,7% conținut de cofeina, în timp ce Arabica deține 1,5%, aproape pe jumătate.

3. Condițiile de creștere

O mare diferență între Arabica și Robusta sunt condițiile în care sunt cultivate.
Cafeaua Arabica este cultivată la altitudini de peste 600m pe vârfuri de munte și medii tropicale, in timp ce cafeaua Robusta este cultivată oriunde, de la nivelul mării până la aproximativ 600m.

Cafeaua Robusta produce, de asemenea, un fruct mai dur și, prin urmare, nu este la fel de susceptibil de insecte.

Arabica, pe de altă parte, este mai fragilă și poate fi afectată, de aceea necesita mai multa atentie atunci cand se cultiva.

4. Geometria boabelor

arabica vs robusta

 

 

 

 

Boabele de robusta sunt, de obicei, mai circulare și mai închise, iar cele de arabica sunt de obicei mai deschise, maro, și mai ovale decât circulare.

5. Conținutul de zahăr

Cafeaua Arabica conține aproape două ori mai mult zahăr ca Robusta.

6. Producția

Aproximativ 75% din producția de cafea din lume este arabica și doar 25% robusta. Brazilia alaturi de Columbia sunt cei mai mari producători de Arabica din lume, iar Vietnamul este cel mai mare producător de Robusta.

Informatii generale pentru cafeaua Pasion del Barista in imaginea de mai jos :

 

detalii pasion del barista

 

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *