Origine protejata

La ora actuala in Romania exista doar 2 firme importatoare care au drepturi depline de a vinde cafea de Origine Protejata din Columbia.

Aceste drepturi sunt oferite de catre FNC – Federación Nacional de Cafeteros.

Restul aduc cafea de “origine din columbia” pe diferite cai ilicite asa cum se intampla peste tot in aceasta tara.

Pasion del Barista este o cafea acreditata de catre FNC si o cafea considerata premium datorita punctajului oferit de catre SCAA.

În martie 2016, Atti Group Colombia SRL a încheiat cu fabricantul din Columbia contractul de distribuție exclusivă pe teritoriul României și Republicii Moldova a cafelei Pasión del Barista, produs înregistrat la Federația Națională a Producătorilor de Cafea din Columbia.

Când au început vânzările online, reprezentanții firmei românești au observat că mai mulți comercianți vând produse asemănătoare.

Avocații Atti susțin că se folosește în mod fraudulos denumirea de origine protejată (DOP) și indicația geografică protejată (IGP) Café de Colombia și au făcut o sesizare către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor – ANPC.

La această sesizare au atașat și un document din care rezultă că în România nu există niciun alt comerciant autorizat să vândă produse folosind această denumire și/sau indicație geografică și că se încalcă legislația.

Legea privind mărcile și indicațiile geografice stipulează că este interzisă folosirea unei indicații geografice sau imitarea ei de către persoane neautorizate chiar dacă se indică originea reală a produselor ori dacă se adaugă mențiuni ca: gen,tip, imitație și altele asemenea.

Punerea în circulație a produselor care poartă indicații geografice care indică sau sugerează că produsul în cauză este originar dintr-o regiune geografică alta decât locul adevărat de origine în scopul inducerii în eroare a publicului cu privire la originea geografică a produsului este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 50.000 la 150.000 de lei.

Federația Națională a Producătorilor de Cafea din Columbia, departamentul de Proprietate Intelectuală, a precizat că în România există un singur brand de cafea care poate fi comercializat cu logo-ul Café de Colombia.

Avocații Atti au precizat că pe piața româneasacă se folosește în mod nelegal logo-ul Café de Colombia deoarece acesta este protejat conform regulamentului CE.

Mai mult, obținerea dreptului de a distribui produse sub această denumire și folosind această indicație geografică presupune efectuarea multor demersuri anevoioase și costisitoare.

Se conturează ca o practică comercială vânzarea neautorizată a cafelei sub denumirea de Café de Colombia. Această practică prejudiciază și consumatorii care cred că achiziționează un produs original, și comercianții onești”, susțin în sesizarea către ANPC avocații Atti Group.